Inge Land

Ervaringen vanuit de verdiepingscursus

Ervaring van deelnemers uit de verdiepingscursus:

          Ik wil je bedanken voor hoe je deed en wat je voor ons deed. Wat ik zag was dat je de bedding was voor het gezamelijke proces, dat je wist wanneer je iets nieuws in de opstelling moest brengen, dat je wist wanneer aardig doen schadelijk is en dan durfde wat scherper te klinken, dat je compassievol was als dat nodig en mogelijk was en dat je bij al die kwaliteiten bescheiden, humorvol en integer bleef. Voor mij persoonlijk heeft deze cyclus veel opgeleverd: het effect ervan voel ik elke dag. Bedankt dus. Ineke

          'Ga maar voelen', zei je ooit tegen me. Daar begon de heling.... en blijft doorgaan..... en doorgaan...... Dankbaar ben ik voor jouw oprechte liefdevolle aandacht en deskundigheid tijdens alle sessies van deze Verdiepingscursus. En ik bewonder ook je eerlijke scherpte die je weet in te zetten als het nodig is! Voelt als 'rijkdom' wat ik heb mogen ervaren en wat ik meeneem. Vivienne

          Ik wist al dat je heel goed bent in je vak. Vanaf de allereerste keer dat ik je heb ontmoet, heb ik dat gevoeld en gezien. Dat gaf mij veel vertrouwen. Ik vind je integer, je hebt veel ervaring, handelt vanuit een innerlijk weten, je gaat moeilijke boodschappen niet uit de weg, maar weet ze wel te doseren. Mooi om te zien hoe je je daarin ontwikkelt en nieuwe dingen aangaat, Het geeft me meer inzicht in mezelf en waar ik vandaan kom. Els

          Dank voor je warmte en wijsheid, en voor hoe je me leert om, zonder omwegen tot de kern, de essentie te komen. Bernadette

          Dank voor je jaar van Verdieping, opening en verbinding. Het is alsof onder jouw leiding ruimte ontstaat voor een nieuw trillingsniveau. In de veilige, stabiele en ordelijke setting die je creëert kan ik mijn zintuigen scherpen en (er) opnieuw leren zijn. Annette

          Wat is het fijn dat ik ben gaan groeien en bloeien. Dank voor alle zuivere steun, vertrouwen en wijsheid. Esther

          Dank je wel voor alle integere begeleiding, hartelijkheid en eyeopeners. Kitty

          Wezenlijk ontmoeten, verbinden en bewegen.....de stilte opzoeken. Hedi


          Mijn eerste ervaring met Inge Land was een twee dagen met familieopstellingen. Door wat ik daar bij mijn opstelling zag, veranderde mijn houding naar mijn ouders en kon ik heel anders bij het ziekteproces en overlijden van mijn vader aanwezig zijn. Dankbaar hiervoor begon ik aan de verdiepingscursus eind 2013. Deze cursus heet met recht verdiepingscursus. Voor mij is de cursus gegaan over de dingen kunnen zien. Mijn eerste opstelling werd afgebroken omdat ik me niet genoeg kon verbinden met wat ik zag. Dat riep natuurlijk wel wat reacties bij me op. Ik zie nu dat vragen die je wilt opstellen vaak moeten “rijpen”, tijd nodig hebben. Verder heb ik gevoeld dat het buigen voor het “lot van de ander” niet hetzelfde is als alle gedrag van de ander goedkeuren. Met respect buigen heeft mij gegeven dat ik de ander zie, zonder de dingen van de ander te gaan dragen. Door te leren zien vanuit mijn hart, zonder oordeel (voor zover ik dat kan), kan ik de dingen uit mijn systeem zien voor wat ze zijn. Ik maak mij meer en meer los uit de kluwen waar ik me in verstrikt kon voelen en die mijn energie behoorlijk naar beneden kon trekken. Door met respect en vanuit mijn hart te kijken voelt het opstellen van een familiethema niet meer als verraad, maar kan ik voor mezelf en mijn systeem dingen helen. Ik heb meer verbinding met mijn 'energetische DNA'. Sinds kort voel ik pas dat ik als volwassene in het leven kan staan, met alle ups en downs die daar bij komen. De begeleiding van Inge vind ik zorgvuldig en altijd verbonden. Mijn gevoel van veiligheid is erg gegroeid tijdens deze cursus. Inge durft zichzelf te laten zien. Zij zet het kader neer. Ik vond het fijn om per blok een thema te hebben waar theoretische informatie over uitgelegd werd. Door het uitvoeren van opstellingen heb ik veel geleerd over de structuur, principes en ordening van opstellingen. Systemisch werk blijft me verwonderen. Te zien wat er gebeurt tijdens een opstelling, meer en meer vertrouwen op mezelf als representant, merken dat ik in elke opstelling dingen gespiegeld krijg over mezelf en het bijzondere 'veld waarin de opstelling neergezet wordt'. Een waardevolle cursus!

Gea van de B.

         De Verdiepingscursus doet wat ie zegt: hij verdiept het inzicht van de deelnemers in het systemisch werk ('Familieopstellingen'). Hij verdiept het inzicht in jezelf en in de wezenlijke vragen die je bezighouden en verdiept gaandeweg - door de veiligheid die Inge creëert om kwetsbaar te durven zijn - de vertrouwensband tussen de deelnemers onderling. Ik ben me blijven verwonderen over de kracht van 'het veld'. Een parel van een cursus. Een parel die vooral glanst dankzij Inge.

Jan, Arnhem

          Een intensieve, verrassende, inspirerende reis naar diepere lagen, waardoor je verrijkt met inzichten je pad kunt vervolgen. Je kunt dit alleen doen in verbinding met elkaar en met alles wat zich op zielsniveau beweegt.
Heel vaak lukte het om bij een probleem de oorzaak en het gevolg in kaart te brengen en van daaruit naar oplossingen te zoeken. Soms zijn problemen zo complex of zelfs al moeilijk te definiëren dat die aanpak niet tot een bevredigend resultaat leidt. Zo voel ik bij al mijn handelen een onderstroom die veel energie kost. Zoekend naar de oorzaak komen allerlei verschijnselen naar voren, die wel verband met elkaar lijken te hebben, maar geen oplossingsrichting geven. Pas als ik het vraagstuk vanuit ‘mijn systeem’ benader kunnen de verbanden gelegd worden en komt er ruimte voor herstel.
Dat klinkt eenvoudig, maar niets is minder waar. Kennelijk ben je als mens in staat om op zoek te gaan naar verbetering en tegelijkertijd alles te doen om ‘ontmaskering’ te voorkomen en daarmee je vraagstuk in stand te houden. Een goede procesbegeleider is noodzaak. Iemand die leiding geeft, respectvol met je omgaat, authentiek en natuurlijk ook deskundig is. Dat alles tref je als je de verdiepingsblokken ‘Familieopstelling’ volgt bij Inge Land. Ze is in staat om haar deskundigheid (theoretische kennis en de praktische uitvoering) te delen en voor veiligheid in de groep te zorgen, zodat je contact durft te maken met jezelf en samen met anderen de beelden kunt maken die inzicht geven. En dan is het verrassend om te zien hoe dat inzicht nieuw uitzicht geeft.
Voor iedere professional die met mensen werkt een must om kennis te maken met het systemisch werk. Voor hulpzoekenden een ideale gelegenheid om toegang te krijgen tot het eigen gevoelsleven en een bestemming te vinden voor de sturende emoties die te veel energie kosten. Problemen worden verlangens met nieuw perspectief op de toekomst.

Yvonne K.

         Het opstellen van je eigen essentie, je kern, je oorsprong, het deel waar we vandaan komen, jouw eigen zelf, je oorsprong in je baarmoeder of wellicht nog de 'bedoeling' voor die periode, nog voor het mengen van de eicellen van de ouders. Het is ook vanuit een plek waar we nog geen zijnservaringen hebben opgedaan, een schone plek, en min of meer naakt ga ik dit proces dan ook in. Kwetsbaar voel ik me, heel kwetsbaar en bijna naakt als ik hierin stap.

We stellen op: Jouw eigen essentie, jouw kind met daarachter je ouders, en je jeugd (pubertijd), daarna sta ik zelf in mijn volwassen deel, met nog een open plek naast mij, die de plek is voor mijzelf als oudere volwassene.
Vanuit mijn kwetsbare binnenste kijk ik mijzelf aan. Een voor een ga ik de ontmoeting aan met de verschillende delen van mijzelf. Voor het eerst in mijn leven zie ik mijzelf, mijn kern, mijn essentie. Het was tijdens de opstelling een uitdaging om die schoonheid, kracht, helderheid en het licht wat ik voelde en zag te omarmen en aanvaarden. Een doorkijkje in de spiegel van mijn ziel. Een nieuwe levensfase ontvouwt zich langzaam. Nu kan ik mijn levenstaken niet meer anders doen, nu ik weet wie ik ben. Wat een kans.

Bess S.