Inge Land

Inge Land

 

Als een 'early adopter' behoor ik in Nederland bij de pioniers van het opstellingenwerk, steeds open en nieuwsgierig voor wat werkt en de diepte raakt. Ik studeerde klinische pedagogie en heb daarna de opleiding tot psychotherapeut gevolgd. In 1988 verkreeg ik mijn BIG registratie en liet hem weer los in 2014. Na 10 jaar werkervaring in de reguliere GGZ ben ik in 1988 in de Vuurvlieg begonnen als zelfstandig gevestigd psychotherapeut voor individuen, echtparen en groepen. In de 80er jaren nam ik vol enthousiasme deel aan de ontwikkeling van NLP in Nederland en was vanaf 1990 als Master en Trainer NLP verbonden aan het IEP in Nijmegen. Via dit instituut, die Ad de Jongh naar Amerika stuurde om poolshoogte te nemen, kwam EMDR naar Nederland. Zo volgde ik de eerste workshop EMDR, gegeven door Francine Shapiro, in Nederland. Het IEP nodigde ook Bert Hellinger uit naar Nijmegen. Zo leerde ik het opstellingenwerk kennen wat mijn hart raakte. Ik vond een werkvorm om op een diepere laag te werken en mijn spirituele zoektocht te voeden. Sinds 2000 werk ik met grote voldoening en dankbaarheid met Familieopstellingen in mijn eigen praktijk en word ik gevraagd in andere instituten.

Mijn registratie als BIG psychotherapeut heb ik vrijwillig opgegeven tijdens de invoering van de marktwerking in de Gezondheidszorg. Het werd verplicht, naast veel registratie, de diagnose op de rekening te vermelden. Ik stond hier niet achter omdat de privacy niet gegarandeerd kan worden (zie www.devrijepsych.nl ). Maar ook omdat ik niet iedere zinvolle en vaak volkomen terechte hulpvraag wil diagnosticeren als ziekte. Uitgeschreven uit het register betekende ook dat de behandeling niet meer onder die noemer vergoed kon worden waarmee ik de langere behandelingen toen heb afgerond.

De nieuwste ontwikkelingen binnen de familieopstellingen ben ik blijven volgen. Zo heb ik in 2015 de LIP opstellingen van Wilfried Nelles in Nederland geïntroduceerd. Momenteel ondersteun ik de opleiding die het 'Nelles Instituut Nederland' hier aanbiedt.  

Hoe word ik ervaren door deelnemers? Als zorgvuldig, deskundig en met een respectvolle integere benadering naar cliënten. Vanuit een rijke levenservaring kan ik snel de kern van het probleem raken met een grote mate van realiteitszin, humor en liefdevol.