Inge Land

Inge Land

 

Als een 'early adopter' behoor ik in Nederland bij de pioniers van het opstellingenwerk, steeds open en nieuwsgierig voor wat werkt en de diepte raakt. Na mijn studie als klinisch pedagoog in Utrecht heb ik de opleiding als psychotherapeut gevolgd. Ik heb o.a. op een MOB en Riagg gewerkt waar ik ouders begeleidde en oudercursussen gaf. In 1988 heb ik me gevestigd als BIG geregistreerd psychotherapeut in Nijmegen. Sindsdien werk ik in mijn eigen praktijk in de Vuurvlieg met individuen, paren en groepen en beschik daarmee over een lange ervaring in het begeleiden van mensen. In de 80er jaren nam ik vol enthousiasme deel aan de ontwikkeling van NLP in Nederland en was ik vanaf 1990 als Master en Trainer NLP verbonden aan het IEP in Nijmegen. Via dit instituut, die Ad de Jongh naar Amerika stuurde om poolshoogte te nemen, kwam EMDR naar Nederland. Zo volgde ik de eerste workshop EMDR, gegeven door Francine Shapiro, in Nederland. Het IEP nodigde ook Bert Hellinger uit naar Nijmegen. Zo leerde ik het opstellingenwerk kennen wat mijn hart raakte. Ik vond een werkvorm om op een diepere laag te werken en mijn spirituele zoektocht te voeden. Sinds 2000 werk ik met grote voldoening en dankbaarheid met Familieopstellingen in mijn eigen praktijk en word ik gevraagd in andere instituten.

Van 1988 tot 2014 heb ik dit allemaal als BIG-geregistreerd psychotherapeut gedaan. 
Bij de invoering van de marktwerking in de Gezondheidszorg en de nieuwe zorgverzekeringswet heb ik een keuze moeten maken. Toen het verplicht werd, naast veel registreren, de diagnose op de rekening te vermelden, besloot ik hier niet aan mee te doen o.a. omdat de privacy niet gegarandeerd kan worden (zie www.devrijepsych.nl ). Maar ook omdat ik niet iedere zinvolle en vaak volkomen terechte hulpvraag/probleem wil diagnosticeren als ziekte. Dit betekent dat ik me in 2014 vrijwillig heb laten uitschrijven uit het BIG-register en geen psychotherapie meer aanbied. Dat betekent dat de behandeling ook niet meer onder die noemer vergoed kan worden.

Op dit moment volg ik de nieuwste ontwikkelingen binnen de familieopstellingen, bied hier workshops en verdieping in aan en heb de langere begeleiding van mensen moeten loslaten.  

Hoe word ik ervaren door deelnemers? Als zorgvuldig, deskundig en met een respectvolle integere benadering naar cliënten. Vanuit een rijke levenservaring kan ik snel de kern van het probleem raken met een grote mate van realiteitszin, met humor en liefdevol.